Zending in Zuid-Afrika 2017

Gerrit en José Heino in Pretoria

EVEN VOORSTELLEN

Wij zijn 32 jaar getrouwd en hebben 3 zonen en 2 schoondochters. Gerrit is docent. Hij heeft wiskunde gestudeerd
aan de Vrije Universiteit Amsterdam en theologie aan de University of South Africa (Pretoria). Daarnaast is hij
geregistreerd lerarenopleider, (leer)supervisor en coach. Gerrit geeft twee dagen per week wiskunde op het
Wartburg College – Locatie Revius (Rotterdam) en werkt drie dagen per week op Driestar educatief (Gouda) waar hij verbonden is aan de lerarenopleiding voortgezet onderwijs. José werkt als huisarts in Capelle aan den IJssel. Zij heeft geneeskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en haar opleiding tot huisarts voltooid aan de Medical University of Southern Africa (Pretoria).

Wij hebben van 1986 tot 1991 in het voormalige thuisland Bophuthatswana in Zuid-Afrika gewerkt. Gerrit als principal (directeur) op Boithaopo High School in Kraaipan en José als arts in het Gelukspan Community Hospital. 

MUKHANYO THEOLOGICAL COLLEGE

De afgelopen jaren bezochten wij regelmatig Zuid-Afrika. Tijdens een van deze bezoeken kwamen we in contact met Mukhanyo Theological College (MTC) (www.mukhanyo.co.za). MTC is in 1994 ontstaan vanuit (Nederlands) zendingswerk in KwaNdebele met als doel het aanbieden van een theologische opleiding. MTC is gevestigd in KwaMhlanga (ongeveer 60 km ten noordoosten van Pretoria). Naast de campus in KwaMhlanga heeft MTC ook campussen in Johannesburg en Pretoria.

Sinds 2015 heeft MTC zich mede ten doel gesteld christelijke leraren op te leiden. Er is namelijk nog steeds een enorm tekort aan bevoegde (christelijke) leraren in Zuid-Afrika, vooral op het platteland zowel wat betreft basis- als voortgezet onderwijs. Omdat MTC christelijke leraren wil opleiden, heeft het college behoefte aan een christelijk curriculum (leerplan). MTC beschikt echter niet over voldoende expertise en menskracht om dit curriculum te ontwikkelen.

De studenten van MTC beschikken veelal zelf niet over financiële middelen om te studeren. Zij worden vaak door de (kerkelijke) gemeenschap waaruit zij afkomstig zijn, ondersteund.

MOTIVATIE

MTC is voor zijn financiën afhankelijk van fondsenwerving omdat het een christelijk instituut is. Alleen onderwijs dat godsdienstneutraal is, kan aanspraak maken op financiering door de Zuid-Afrikaanse regering. MTC wordt door de overheid wel erkend als opleidingsinstituut en de opleidingen die worden aangeboden, zijn geaccrediteerd.

Tijdens een van onze bezoeken werd tegen ons gezegd: ‘Kom over en help ons’ (in navolging van Handelingen 16:9). Dit heeft diepe indruk op ons gemaakt. Wij ervaren het dan ook als Gods leiding om ons D.V. opnieuw een aantal jaren in te mogen zetten voor onderwijs en gezondheidszorg in Zuid-Afrika.

ONZE TAAK

Aan Gerrit is gevraagd les te komen geven op MTC in KwaMhlanga en Pretoria, begeleiding van studenten en docenten op zich te nemen en, in samenwerking met het International Network for Christian Education (Driestar educatief/Woord en Daad), zich bezig te houden met de opzet van een christelijke lerarenopleiding. José gaat als arts meewerken aan onderzoek naar medicatie voor onder andere tuberculose en hiv/aids en hoopt zich daarnaast in te zetten voor de straatkliniek in de binnenstad van Pretoria.

FINANCIERING/GEVEN

Wij hopen bij leven en welzijn tot de pensionering van Gerrit werkzaam te zijn in Zuid-Afrika. We hebben de GZB (Gereformeerde Zendingsbond) en de zendingscommissie van wijk Dorp-Middelwatering (Dorpskerk) bereid gevonden onze uitzending te ondersteunen. Om deze ondersteuning mede vorm te geven, zal er een TFC (thuisfrontcommissie) worden samengesteld. De TFC zal zich bezig gaan houden met communicatie en fondswerving. Voor ons inkomen zijn we namelijk mede afhankelijk van giften. De zendingscommissie/TFC wijk Dorp-Middelwatering stelt haar rekeningnummer (NL33FVLB0227155963 onder vermelding van Gerrit en José Heino) voor dit doel beschikbaar.
Uw gift is daarmee fiscaal aftrekbaar.

Uitzending

Wij hopen op D.V. donderdag 2 maart 2017 te verhuizen naar Pretoria.

U/jij bent van harte welkom in de kerkdienst op zondag 19 februari 2017, die om 10.00 uur begint in de Dorpskerk, Kerklaan 2 te Capelle aan den IJssel. In deze dienst worden wij door de Hervormde wijkgemeente Dorpskerk in samenwerking met de GZB uitgezonden.

Gerrit en José Heino-Kasbergen, januari 2017.

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

website: www.gzb.nl/Zuid-Afrika